Een rugzak voor meerdaagse tochten?
Hoe kies ik de juiste rugzak?
Bij meerdaagse trektochten is je rugzak even belangrijk dan je schoenen. De rugzak dient perfect te passen op je heupen, rug en schouders. Het is een verlengde van je lichaam en draagt serieus wat gewicht met zich mee. Of je nu op hüttentocht vertrekt of je gaat volledig gepakt en gezakt met tent, slaapzak, slaapmatje, eten, enzovoort op pad zit je toch al snel met een gewicht van tussen de 10 - 18 kg.
Het eerste dat je jezelf best afvraagt is 'Wat wil ik met deze rugzak doen?'. Ben je bereid 'ultra light' te gaan of heb je net wat meer luxe nodig wat wil zeggen dat er meer gewicht in je rugzak zal zitten.
Een rugzak heeft een aantal kenmerken waar je op kan letten.
- Geslacht: vrouwen of mannen rugzak
- Inhoud (uitgedrukt in liters)
- Basisgewicht rugzak
- Maximale belasting van de rugzak
- Kostprijs
- Duurzaamheid
- Bepaalde belangrijke voorzieningen
- Rugzak met of zonder frame
Geslacht
De meeste merken maken verschil in dames en heren rugzakken omdat we anatomisch toch wel wat verschillen van lichaamsbouw.
Dames
- De heupband is conisch van vorm omdat vrouwenheupen een meer uitgesproken vorm hebben
- De schouderriemen zijn s-vormig omwille van de borsten
- Het rugpand start kleinder
- De rugzak is over het algemeen smaller van vorm
Heren
- De heupband is recht van vorm
- De schouderriemen lopen recht
- Het rugpand gaat tot een grote maat
Als je gaat kijken naar rugzakken online of in een winkel kan je vaak kiezen tussen XS, S, M, L, XL. Dit heeft te maken met de lengte van het rugpand. Vaak kunnen de rugzakken per maat ook nog eens ingesteld worden tot de juiste lengte door middel van een verstelbaar rugpand. Bij de specificaties van de rugzak of maattabel kan je online de maten vinden. Deze worden uitgedrukt in centimeters en is de lengte van je rug. Indien je in een winkel koopt kan je best advies vragen.
Bij sommige rugzakken kan je ook de heupband verstellen of kan je de grootte van de heupband kiezen.
De lengte van je rug wordt afgemeten vanaf de bovenkant van je heupkam tot aan het kleine uitsteeksel dat je voelt als je je nek lichtjes naar voren buigt. Dat is de lengte van je rug om een rugzak op te meten.

Inhoud
De inhoud van de rugzak is afhankelijk van wat je allemaal nodig hebt voor je trekking. Ga je op hüttentocht dan volstaat een rugzak van rond de 40 en 50l. Heb je tent, slaapzak, matje, kookgerief en eten dan zit je toch al snel aan een rugzak van tussen de 60 en 75l. Afhankelijk van hoe minimalistisch je inpakt en hoe compact je spullen zijn. Er bestaan van die handige waterdichte compressie zakken zodat je vooral je kleding heel compact kan samendrukken en wat plaats bespaart.
Basisgewicht rugzak
Als je toch op zoek bent naar een nieuwe rugzak zou ik sterk aanraden om op zoek te gaan naar een rugzak die van zichzelf niet te veel weegt. Elke kilo extra is er eentje dat je de berg moet opsleuren. Er is een groot verschil in rugzakken. Deze zijn heel uiteenlopend tot de 'ultra light' rugzakken die slechts 600g wegen en de eerder robuuste rugzakken die 3,5 kg wegen.
De 'ultra light' backpacks zijn een enorme hype in landen zoals Amerika. Dit zijn rugzakken zonder draagframe en zijn ook niet gemaakt om meer dan 15 kg te dragen. Dan moet je echt bereid zijn om ten eerste heel veel geld te investeren in lichtgewicht spullen en ten tweede zeer minimalistisch zijn tijdens het inpakken. De stevige zware rugzakken kunnen veel meer gewicht dragen maar hier lopen de kilo's al snel op. Ik zou ergens zoeken voor een gulden middenweg en de prijs, draagcomfort en gewicht afwegen met elkaar.
Belangrijke voorzieningen
Er zijn heel wat opties aan een rugzak zoals bijvoorbeeld vele kleine extra ruimtes om te ordenen, een plaats voor een Camel bag te hangen/steken, lussen om wandelstokken aan te bevestigen,... Ik ben persoonlijk fan van zo weinig mogelijk prullen aan mijn rugzak. Ik orden mijn tas met zip-loc zakjes of waterdichte compressie zakken want die voorzie je best sowieso om al je materiaal droog te houden. Alle extra lintjes, ritsjes en zakjes aan de rugzak zijn extra gewicht. Een bijhorende regenhoes is ook altijd handig.
Het is belangrijk dat je de rugzak gaat passen. Probeer verschillende modellen en koop diegene die het beste zit en die volledig naar wens is. Het is tenslotte je eigen investering.
Hoe pak ik mijn rugzak in?
Onderaan steek je best je slaapzak, deze neemt vaak een hele bodem in beslag. Dicht tegen je rug aan steek je de zware spullen zoals bijvoorbeeld een tent en slaapmatje. Daartegen steek je de spullen die 'medium' van gewicht zijn zoals kleding en de lichte spullen steek je bovenaan. Zo blijf je het beste in balans tijdens het wandelen. Hang niet te veel te bengelen aan de buitenkant van je rugzak. Hiermee kan je ergens mee blijven vaststeken of het brengt je uit balans bij moeilijke passages. Liefst zo veel mogelijk in de rugzak steken!
Het leukste is natuurlijk dat je een volledige vakantie in de zon kan lopen en geen regen hebt. Helaas is dit vaak niet het geval. Je bent hier best op voorbereid. Een regenhoes is al een belangrijk item dat veel water tegenhoudt. Regent het echt uren en valt het met bakken uit de lucht? Dan gaat uiteindelijk het water overal naar binnen sijpelen en is niks nog droog. Belangrijk is dat je al je spullen nog eens apart in waterdichte zakken steekt. Of het nu ikea zakjes zijn of van die waterdichte stuffzakken? Dat maakt niet uit, als het maar extra beschermt zit. Niemand wil 's avonds in een natte slaapzak kruipen. Wat eerder gebruikt wordt bij de 'ultra light' rugzakken is een 'pack liner'. Dit is een soort van grote plastiek zak die de hele inhoud van de rugzak bevat. Dus je steekt eerst je 'pack liner' in de rugzak en daarna al je spullen hierin. Daarna rol je deze dicht, sluit de rugzak en dit werkt als regenhoes.

Hoe doe ik mijn rugzak aan?
Dat is heel moeilijk uit te leggen via tekst. Ik stel voor dat je dit een keer intypt op google en daar zijn veel filmpjes van waarin ze dit heel duidelijk uitleggen!
Mijn spullen
Ikzelf ben heel tevreden met de rugzakken van het merk Gregory. Ze zijn een gulden middenweg voor gewicht en comfort, bevatten weinig 'prullen' aan de buitenkant en zijn sober van design. Ik heb een grijze Gregory Octal 45l (weegt 1250g) voor hüttentochten. Voor een tenttrekking heb ik een Gregory Amber 65 L (weegt 1690g). In beide rugzakken heb ik genoeg plaats voor een trekking van een week. Ik ben een luxe paard en heb twee rugzakken. Je kan ook gewoon die van 65L aanschaffen als je zowel tenttrekkings als hüttentochten wil doen. Je rugzak zit dan gewoon niet zo vol tijdens die ene reis.