Het belang van schoenen en sokken.
Wandelschoenen
Je voeten zijn je belangrijkste tools bij het hiken. Die hebben het behoorlijk hard te verduren en moeten als goden aanbeden worden! Bespaar daar liefst niet op!
Indien je nieuwe wandelschoenen gaat kopen zijn er enkele zaken waar je best rekening mee houdt. Een wandelschoen koop je meestal één maat groter dan je normale schoenmaat. Als je in de schoen stapt en met je tenen tot tegen de rand schuift, moet je nog een vinger achter je hiel kunnen steken. Dus je hebt vooraan ongeveer 1 cm over.
- Dit is belangrijk omdat tijdens de wandeling je voeten zwellen en extra plaats nodig hebben.
- Bij het afdalen mogen je tenen niet vooraan tegen de schoenen zitten, anders kan je teennagel mogelijks loskomen.
- Vaak doe je in een wandelschoen een dikkere sok aan omwille van meer demping en minder wrijving, dus alweer extra ruimte nodig.
- Neem ook zeker de juiste sok mee die je gaat dragen als je wandelschoenen gaat kopen. In geval van steunzolen, deze ook meenemen en passen in de schoen.
De wandelschoen is best ook juist van breedte zowel aan de voorvoet als aan de hiel. Een te losse hiel zorgt voor veel wrijving en dan heb je sneller last van blaren. Zit je schoen vooraan aan de voorvoet te smal dan kan je last krijgen van je kleine teen of blaren tussen en onder de tenen ontwikkelen omdat ze geen plaats hebben. Zorg dus dat je genoeg ruimte hebt om je tenen vrij te kunnen bewegen.
Ga best naar een speciaalzaak, zij kunnen je helpen om de juiste keuze te maken. Er is een groot aanbod aan wandelschoenen op de markt. Wanneer je de schoen aantrekt moet die eigenlijk ook meteen goed zitten. Als je vanaf de eerste minuten ergens iets voelt knellen kan je best een andere schoen proberen. Stel jezelf enkele vragen bij het kopen van wandelschoenen:
- Wat heeft je lichaam nodig, wat hebben je enkels nodig?
- Welke wandelingen ga je doen? Hoelang?
- Op welk terrein ga je wandelen?
- In welk klimaat ga je wandelen?
- Heb je een zware rugzak mee of niet?
Allemaal factoren om rekening mee te houden.
Enkele degelijke merken van wandelschoenen zijn: Lowa, Meindl, Hanwag, Merrell, Keen, Salomon,... Binnen deze merken heb je verschil in leest zoals een smalle, normale of brede leest. Elk model van schoen heeft zo ook zijn eigen vorm voor verschillende voeten. Er bestaan zelfs schoenen voor mensen die last hebben van een hallux valgus, waarvoor aan de grote teen meer plaats is voorzien. Dus passen, passen en nog eens passen. Neem de tijd in de winkel en laat je vooral niet opjagen.
Leder of gore-tex?
Is voor de meeste mensen heel persoonlijk. Ben je echt van zin om naar natte gebieden te gaan of te gaan sneeuwwandelen? Zou ik toch opteren voor een gore-tex binnenvoering.
- Lederen binnenvoering: niet waterdicht, maar waterafstotend mits correct onderhoud, groter ademend vermogen
- Gore-tex: gegarandeerde waterdichtheid mits correct onderhoud, kleiner ademend vermogen
Enkele termen die terugkomen bij het kopen van schoenen:
- Gore-tex: label voor gegarandeerde waterdichtheid
- Vibram: Vibram-rubbere zolen, staan bekend voor hun slijtvastheid en goede grip op alle mogelijke ondergronden
- Types schoen:
A: lage flexibele schoen voor makkelijke wandelingen
B: hoge schoen, avontuurlijke wandelingen, backpacken
C: alpine schoen, stijve schoen
D: steigijzer vaste schoenen
Nu, wat je voeten en lichaam nodig hebben is allemaal relatief. Ik heb al heel wat schoenen gekocht en getest omwille van een heel brede voorvoet en snel blaren op de hiel als de schoen stijver en zwaarder is. Ook heb ik erg last van zweetvoeten. Voor mij zoveel te lichter de schoen zoveel te beter, met als gevolg geen blaren meer. Uiteindelijk ben ik gestrand op een A-schoen. Ik heb voorlopig geen last van enkels of knieën. Ik blijf wel opzoek naar een hogere schoen die me wel past omdat soms het terrein dit vraagt, maar ben niet overtuigd van de zware bergschoenen. Ik voel me vele comfortabeler bij een A of A/B schoen zolang mijn gewrichten hier geen last van hebben.
Nog paar laatste tips
Wandelschoenen dienen om gedragen te worden. Als ze jaren ergens in een doos op zolder staan zonder te gebruiken bestaat het risico dat de lijm van de zolen loskomt. Zo kan op een gegeven moment de zool van onder je schoenen vallen tijdens een wandeling. Wandelschoenen zijn het meest gelukkig als ze minstens één keer per maand gedragen worden. Hiervan blijven ze soepel en warmen ze af en toe op.
Check voor vertrek altijd je veters. Bij meerdaagse tochten in de ongerepte natuur is niets zo vervelend als een veter die afbreekt. Ofwel neem je een reserve paar mee, of bij slijtage vervang je best de veters voor vertrek.
Wandelsokken
Wandelsokken is even belangrijk als een paar wandelschoenen. Een goede sok kan heel veel comfort bieden, maar kost algauw 20-30 euro. Bij meerdaagse tochten is het echt wel de moeite om hierin te investeren. Kies een sok waar veel wol in zit. Waarom?
- Wol reguleert de temperatuur van je voeten en blijft isoleren ook al zijn de voeten nat
- Helpt tegen onaangename geurtjes bij langere tochten.
Enkele merken van degelijke sokken zijn: Falke, Bridgedale en Smartwool. Ik heb zelf deze drie sokken getest en merk dat ik persoonlijk de sokken met een hoge procent wol en die zacht aanvoelen het meest comfortabel vind. Je kan op de verpakking de samenstelling van de sokken vinden.
Er wordt vaak gesproken over de cushioning van een sok. Dit is het dempende effect van de sok. Zoveel te dikker, zoveel te warmer en zoveel te meer demping de sok heeft.
Er bestaat ook zoiets als een liner sok. Mensen die vaak blaren lopen hebben hier mogelijks baat bij. Dit is een hele dunne, sneldrogende en vochtafdrijvende sok die onder de wandelsok gedragen wordt. De sok zorgt voor minder wrijving op de huid. Deze bestaat ook in teensokken (zowel liner - als wandelsok) van bijvoorbeeld het merk Injini. Hierbij zitten alle tenen apart en zou voor vele mensen een hulp zijn bij blaarvorming rondom de tenen.
Wrightsocks heeft een sok op de markt waarbij een linersok en wandelsok aan elkaar vastzitten.
Het is natuurlijk geen exacte wetenschap, de ene persoon maakt sneller blaren dan de andere. Het is een kwestie van de juiste sok voor de juiste persoon te vinden en in de juiste schoen!